Het aantal gevallen van diabetes en de daarmee gepaard gaande gezondheidsproblemen neemt toe. Een van die aandoeningen is erectiestoornissen (ED). Diabetes kan leiden tot ED doordat het risico op vasculaire complicaties, waaronder een verminderde bloedtoevoer naar de penis, toeneemt. Helaas is er momenteel geen genezing of medische behandeling voor ED veroorzaakt door diabetes. Er zijn echter wel behandelingen beschikbaar die kunnen helpen de symptomen te verbeteren, zoals minder pijn en een betere seksuele functie. Bovendien kan vroege opsporing en behandeling van diabetes helpen bij het voorkomen of beheersen van andere daarmee samenhangende gezondheidsproblemen, zoals hartziekten en beroertes.
Het verband tussen diabetes en erectiestoornissen

Diabetes is een aandoening waarbij de bloedsuikerspiegel te hoog is. Dit kan problemen veroorzaken in vele delen van het lichaam, maar het is vooral belangrijk om aandacht te besteden aan de bloedsuikerspiegel en diabetescontrole als u een erectiestoornis heeft.
Er zijn veel dingen die kunnen bijdragen aan ED, waaronder obesitas, een laag testosterongehalte en glucose-intolerantie. Diabetes kan ook leiden tot zenuwschade en andere gezondheidsproblemen die de seksuele functie kunnen beïnvloeden.
Als u diabetes en ED heeft, kan uw arts u behandelingen aanbevelen zoals insulinetherapie of een dieet dat de bloedsuikerspiegel verlaagt. Misschien moet u ook meer bewegen, uw leefgewoonten veranderen of naar een seksuoloog gaan. Als u denkt dat diabetes de oorzaak kan zijn van uw ED, praat dan met uw arts over een diabetesonderzoek.
Wat is insulineresistentie – de rol die het speelt bij diabetes?
Insulineresistentie is een aandoening waarbij de lichaamscellen niet goed reageren op insuline, een hormoon dat glucose uit het bloed naar de cellen brengt voor energie. Dit kan leiden tot diabetes, en op zijn beurt tot erectiestoornissen (ED) en andere seksuele gezondheidsproblemen. Er zijn veel factoren die kunnen bijdragen tot insulineresistentie, waaronder overgewicht, overmatig drinken, een zittende levensstijl en genetica. Er is echter geen pasklare oplossing voor de behandeling ervan. Afhankelijk van iemands symptomen en onderliggende oorzaken kunnen verschillende behandelingen nodig zijn. Enkele dingen die mensen kunnen doen om hun kansen om diabetes te voorkomen of te beheersen te verbeteren, zijn afvallen, regelmatig sporten, alcoholgebruik beperken, gezond eten en stress onder controle houden.
Waarom hebben mannen met diabetes een erectiestoornis?
Er is niet één antwoord op deze vraag, aangezien erectiestoornissen bij mannen met diabetes verschillende oorzaken kunnen hebben. Enkele van de mogelijke oorzaken van erectiestoornissen bij mannen met diabetes zijn echter:
- Diabetes kan bloedvaten en zenuwen beschadigen die de seksuele functie beïnvloeden.
- Diabetes kan leiden tot zenuwproblemen die de bloedstroom beïnvloeden en het krijgen van een erectie bemoeilijken.
- Diabetes kan ook problemen veroorzaken met de testosteronproductie, wat kan leiden tot erectiestoornissen.
- Diabetici kunnen ook meer last hebben van hartaandoeningen en andere gezondheidsproblemen die de seksuele functie kunnen beïnvloeden, zoals hoge bloeddruk of obesitas.
- Ten slotte kan diabetes ontstekingen in de penis veroorzaken die de erectiele functie kunnen beïnvloeden.
Oorzaken van ED bij diabetespatiënten
Er zijn veel mogelijke oorzaken van ED, maar de meeste houden verband met de insulineresistentie die vaak met de ziekte gepaard gaat. Diabetes kan schade veroorzaken aan de bloedvaten, waaronder die welke de penis van bloed voorzien. Deze schade kan leiden tot een verminderde bloedtoevoer naar de penis en problemen om een erectie te krijgen. Andere factoren die kunnen bijdragen aan ED bij mannen met diabetes zijn een laag testosterongehalte, een slechte bloedsomloop en zenuwschade. Gelukkig kunnen veel van de oorzaken van ED worden behandeld of effectief worden aangepakt. Als u denkt dat uw diabetes leidt tot ED, praat dan met uw arts over de mogelijkheden.
Symptomen van diabetes gerelateerde ED die u niet moet negeren
Diabetes gerelateerde erectiestoornissen (ED) zijn een veel voorkomend probleem dat de seksuele bevrediging en levenskwaliteit aanzienlijk kan verminderen. Als u een van de volgende symptomen ervaart, is het belangrijk dat u zich laat onderzoeken:
- Moeite met het krijgen of behouden van een erectie die voldoende is voor geslachtsgemeenschap.
- Penetrerende seks problemen (bijv. moeite om een erectie te krijgen/houden tijdens missionarispositie).
- Reeds bestaande ED vóór de diagnose diabetes.
- Syncope (flauwvallen) bij ejaculatie.
Als u diabetes heeft en een van deze problemen ondervindt, is het de moeite waard om professionele hulp te zoeken. Vroegtijdige behandeling kan uw seksleven vaak weer functioneel maken en uw algehele levenskwaliteit verbeteren.
De verschillende soorten ED voor mensen met diabetes
Er zijn veel verschillende soorten diabetes, elk met zijn eigen uitdagingen en voordelen. Hier zijn vier veel voorkomende soorten diabetes: type 1, type 2, zwangerschapsdiabetes en pre-diabetes.
- Mensen met diabetes type 1 moeten insuline nemen om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
- Mensen met diabetes type 2 kunnen een gezonde of een ongezonde vorm van de ziekte hebben. In het algemeen hebben mensen met een ongezonde vorm van de ziekte ernstigere problemen zoals hartziekten en beroertes.
- Zwangerschapsdiabetes is een aandoening die zich tijdens de zwangerschap ontwikkelt. Het gaat meestal over nadat de baby is geboren.
- Pre-diabetes is een aandoening waarbij mensen een hogere bloedsuikerspiegel hebben dan normaal, maar nog geen echte diabetes hebben ontwikkeld. Er zijn veel dingen die mensen kunnen doen om hun risico op het ontwikkelen van volledige diabetes te verlagen, zoals regelmatig bewegen en gezond eten.
Behandeling van diabetesgerelateerde seksuele disfunctie

Diabetes is een belangrijke oorzaak van seksuele disfunctie, die per persoon kan verschillen. Er zijn veel manieren om diabetes-gerelateerde seksuele disfunctie te behandelen, en het is belangrijk om de juiste voor u te vinden. Enkele veel voorkomende behandelingen zijn medicijnen, behandelingen voor de diabetes zelf, en therapieën waarbij lichaamsbeweging of seks worden gebruikt om de bloedsuikercontrole te verbeteren.
Er zijn een aantal orale medicijnen die kunnen worden voorgeschreven om diabetesgerelateerde seksuele disfunctie te helpen verbeteren. Hiertoe behoren angiotensine-converterend-enzymremmers (ACE-remmers) en angiotensinereceptorblokkers (ARB’s). ACE-remmers verlagen de bloeddruk, waardoor de doorbloeding en de functie van de penis kunnen verbeteren. ARB’s werken door de hoeveelheid ontsteking in het lichaam te verminderen, waardoor de bloedstroom en de functie in de penis kunnen verbeteren.
Er zijn ook technieken die kunnen worden gebruikt om de seksuele functie te verbeteren bij mensen met diabetes, ongeacht hun bloedsuikerspiegel. Als u worstelt met diabetesgerelateerde seksuele disfunctie, praat dan met uw arts over de behandelmogelijkheden.
ED behandelen door veranderingen in levensstijl
Bijna elke man heeft wel eens last van erectiestoornissen (ED). Hoewel er niet één remedie voor ED bestaat, kunnen veranderingen in levensstijl helpen de aandoening te beheersen en de seksuele functie te verbeteren. Hier volgen enkele tips om te beginnen:
- Zorg voor een gezond dieet en voldoende beweging. Zorg voor voldoende fruit en groenten, volle granen en magere eiwitten in uw dieet. Dit helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en ondersteunt de algehele gezondheid.
- Ga effectief om met stress. Te veel stress kan leiden tot meer ontstekingen, wat kan bijdragen aan ED. Probeer meditatie of yoga om lichaam en geest te ontspannen, of neem een hobby die u leuk vindt en die ook helpt stress te verlichten.
- Zorg voor voldoende slaap. Voldoende slaap is essentieel voor de algehele gezondheid, en het helpt ook om uw geslachtsdrift te verbeteren. Als je moeite hebt met een goede nachtrust, overweeg dan wat ontspanningstechnieken zoals yoga of meditatie voor het slapen gaan.
- Ga regelmatig naar de dokter. Een bezoek aan de dokter kan uw arts helpen bepalen of u onderliggende gezondheidsproblemen hebt of aandoeningen die met medicijnen kunnen worden verbeterd. Als u voorgeschreven medicijnen gebruikt voor ED, praat dan met uw arts over het gebruik van natuurlijke supplementen in plaats van te stoppen met de medicijnen.
Conclusie: Hoe heb je een gezond seksleven met diabetes?
Er zijn een paar belangrijke dingen die je kunt doen om een gezond seksleven te hebben met diabetes. Ten eerste, wees je bewust van je eigen lichaam en wat goed voelt. Als iets niet goed voelt, doe het dan niet! Ten tweede: praat met uw arts of zorgverlener over eventuele zorgen over uw seksuele gezondheid. Ten derde, werk samen met uw partner aan oplossingen voor erectiestoornissen (ED) en andere problemen die met diabetes gepaard kunnen gaan. Tot slot moet u niet vergeten dat er niet één pasklare oplossing is voor een goed seksleven met diabetes – iedereen is anders en moet experimenteren voor de beste resultaten.
Geef een antwoord